Ρεσεψιόν και σέρβις Μάθε ξένες γλώσσες για το ξενοδοχείο Στο Πρώτο Θρανίο
- Στο Πρώτο Θρανίο
- 24 Φεβ 2020
- διαβάστηκε 3 λεπτά
Έγινε ενημέρωση: 27 Φεβ 2020
Στοχεύεις και εσύ σε μια καλή θέση εργασίας σε ξενοδοχείο ή γενικά στον επισιτισμό σε τουριστική περιοχή; Προετοιμάσου από νωρίς. Η επαρκής χρήση των ξένων γλωσσών μπορεί να είναι σταθμός στην επαγγελματική σου εξέλιξη.
Πώς να βρω δουλειά σε νησί και να την κρατήσω;
Η βιομηχανία του τουρισμού κινείται στη χώρα μας και συγκριτικά με άλλους κλάδους θα έλεγε κανείς ότι υπάρχουν θέσεις εργασίας που προσφέρονται κάθε χρόνο. Για διαφόρους αυτονόητους λόγους οι εργαζόμενοι είναι εποχιακοί, χωρίς αυτό απαραιτήτως να σημαίνει ότι αποκλείεται ένας εργαζόμενος με προσόντα και εμπειρία να απασχολείται κάθε σεζόν από τον ίδιο εργοδότη. Επομένως, όσο πιο δυνατό το βιογραφικό και ποιοτικότερη η δουλειά μας, τόσο το καλύτερο. Άπτεστη επικοινωνία με τους επισκέπτες στις ξένες γλώσσες είναι επομένως πρωτεύον.
Πού θα μένω και πόσο θα αμοίβομαι;
Πολλά ξενοδοχεία αλλά και άλλες επιχειρήσεις όπως εστιατόρια παρέχουν την διαμονή για το προσωπικό. Στις περισσότερες των περιπτώσεων η συγκατοίκιση με συναδέλφους είναι δεδομένη και οι συνθήκες είναι τέτοιες ώστε να εξυπηρετούν, δεν θα πρέπει όμως να περιμένει κανείς το κάτι παραπάνω. Σε αρκετές περιπτώσεις, όταν οι εγκαταστάσεις έχουν μεγάλη έκταση, παρέχεται μετακίνηση από και προς τον χώρο εργασίας στο κατάλυμα. Παρομοίως, όταν οι εγκαταστάσεις είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές και πόλεις, όπως είναι λογικό σε παραθαλάσσιες περιοχές, οι εργοδότες φροντίζουν και για την (ήμι)διατροφή των εργαζομένων.
Έτσι, αναλαμβάνοντας ο εργοδότης τα έξοδα μετακίνησης, διατροφής και διαμονής οι μισθοί σπάνια ξεπερνούν το κατώτατο νόμιμο για τον κλάδο και την εκάστοτε θέση.
Πόσο καιρό πριν πρέπει να στέλνω βιογραφικά;
Είναι προφανές ότι για τον κλάδο του τουρισμού η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα 1-2 μήνες πρίν την έναρξη της σεζόν. Η σεζόν έχει απόκλιση ορισμένων εβδομάδων από μέρος σε μέρος της χώρας και δεν διαρκεί το ίδιο. Επομένως, πληροφορήσου για το μέρος και τα καθέκαστα σχετικά με την σεζόν τους εκεί πριν να στείλεις βιογραφικά.
Πολλά μεγάλα ξενοδοχεία και λοπές τουριτικές μονάδες με την διεύθυνση των υπευθύνων προσωπικού αναζητούν πρώτα συνεργασίες με το περσινό, ή σταθερό προσωπικό τους, επομένως φρόντισε να μάθεις πότε είναι η κατάλληλη περίοδος να δηλώσεις το ενδιαφέρον σου.
Βέβαια και σε περιόδους κορύφωσης της τουριστικής δραστηριότητας ανοίγουν εκτάκτως ή προγραμματισμένα πολλές θέσεις εργασίας. Είτε γιατί η επιχείρηση γνωρίζει ότι θα έχει αυξημένες ανάγκες, είτε γιατί τμήμα του προσωπικού αοπχωρεί πρόωρα.
Τέλος, μια απλή αναζήτηση στο ίντερνετ θα σου λύσει αρκετές απορίες σχετικά με την διδικασία των συνεντεύξεων και την περίοδο δηλώσεων ενδιαφέροντος στα μεγάλα ή αλυσίδες ξενοδοχεία.
Προσλαμβάνουν δεύτερη σεζόν στο ίδιο ξενοδοχείο;
Ακόμη και οι μικρότερες τουριστικές επιχειρήσεις επιθυμούν σταθερότητα με το προσωπικό τους. Η σχέση εργοδότη-εργαζομένου βασίζεται στην εμπιστοσύνη και το κοινό συμφέρον ανεξαρτήτος κλάδου. Βεβαίως, όσο πιο πολλές προϋποθέσεις συντρέχουν τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχεις:
- ανέδειξε καλή σχέση με την ομάδα σου την πρώτη φορά πρόσληψης
- διατήρησε καλές και ήρεμες σχέσεις με προϊσταμένους και αφεντικά
- ξεκίνησε να μαθαίνεις μια νέα ξένη γλώσσα
- κάνε ένα σεμινάριο κατάρτισης υψηλών προδιαγραφών για τη θέση σου
- εργάσου σε σχετική θέση κατά τη διάρκεια του χειμώνα και απόκτησε θετικές συστάσεις
Πόσο καλά Αγγλικά πρέπει να ξέρω;
Όσο πιο καλά Αγγλικά ξέρεις, τόσο το καλύτερο. Αυτό είναι δεδομένο καθότι τα Αγγλικά είναι η παγκόσμια γλώσσα. Μπορεί να μην έχεις επαφή με επισκέπτες από Αγγλόγωνες χώρες, αλλά από όπου και να κατάγονται η γλώσσα επικοινωνίας θα είναι τα Αγγλικά. Επομένως πρέπει να ξεσκονίσεις τις γνώσεις σου όσο πιο καλά και γρήγορα γίνεται και να φροντίσεις να έχεις κάποια προφορική εξοικίωση πριν βρεθείς στον χώρο εργασίας. Ενώ το ξεσκόνισμα περασμένων γνώσεων μπορεί να είναι και ατομική υπόθεση, το θέμα της προφορικής εξοικίωσης χρειάζεται έμπειρο καθηγητή για καθοδήγηση. Δες και εδώ τις προτάσεις μας.
Χρειάζομαι πιστοποίηση γλωσσομάθειας;
Κατα γενική ομολογία οι πιστοποιήσεις δεν βλάπτει να υπάρχουν. Αποτελούν μια εγκυροποίηση του ισχυρισμού μας ότι έχουμε ολοκληρώσει με επιτυχία το τάδε πρόγραμμα και έχουν συνάρτηση με τον χρόνο έκδοσης. Δηλαδή, ένας έμπειρος υπεύθυνος προσωπικού δεν ενθουσιάζεται όταν βλέπει ότι ο υποψήφιος είναι κάτοχος lower ή proficiency από το 2000 αλλά στην διάρκεια της συνέντευξης δεν μπόρεσε να βγάλει λέξη στα Αγγλικά.
Πολλές από τις συνεντεύξεις γίνονται κατά τμήματα και στα Αγγλικά ανεξαρτήτος εάν ο υποψήφιος είναι ή δεν είναι κάτοχος πιστοποίησης γλωσσομάθειας.
Τί φράσεις πρέπει να ξέρω στα Αγγλικά;
Οι στεγνές φράσεις και η απομνημόνευση θα βοηθήσουν σε έναν βαθμό στο ψυχολογικό του νέου εργαζομένου. Εδώ μερικά παλαιότερα βίντεο σχετικά:
Ποιά άλλη γλώσσα είναι προτιμότερο να μάθω;
Καλό έιναι να ενημερωθεί κανείς για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τουριστικής περιοχής για την οποία ενδιαφέρεται. Σε κάθε περίπτωση όμως η εκμάθηση ξένων γλωσσών ποτέ δεν πάει χαμένη. Θα λέγαμε ότι τα Γερμανικά είναι μια ξένη γλώσσα η οποία θα βρει χρήση σε κάθε τουριστική περιοχή, μεγάλη ζήτηση τα τελευταία χρόνια έχουν όμως τα Ρώσικα στον τουριστικό κλάδο.
Comments